Het houden van en kennis van de Alpaca

Een veulen (Cria) weegt tussen de 6 en 9 kilogram bij de geboorte en worden meestal geboren tussen 10.00 uur en 15.00 uur. Vaak is het op die dagen ook zonnig omdat de zon het veulen moet drogen. De moeder kan haar tong niet ver uitsteken om het schoon te likken.

Leefwijze: Een Alpaca is een kuddedier, dus moet altijd met meerdere gehouden worden. Alleen gaan ze verkommeren.

Voeding: Alpaca’s eten gras en hooi en worden verder bijgevoerd met brokken waarin vele mineralen zitten.

Verzorging: Ze kunnen goed tegen temperatuurschommelingen en vele graden onder nul is geen probleem voor hen. Wel moeten ze de mogelijkheid hebben om ergens te schuilen en een onderdak te hebben.

 

Huisvesting

Voor twee alpaca’s heeft u een stukje grond van 1000 m2 nodig en voor elk dier daarboven 200 m2. Voor de stallen moet u rekenen op 2 m2 per dier. De omheining van uw grasland kan gemaakt worden van gaas dat tenminste 120 cm hoog is.

Het is aan te raden de Macho’s gescheiden te houden van de Hembra’s om zo rust te blijven houden. Als je maar één hengst hebt moet je wel zorgen dat er andere beesten bij lopen, dit geldt ook voor een hembra alleen. Een Alpaca alleen is gewoon zielig.

Op de bodem in de stallen zijn natuurproducten zoals zand of stro zeer goed te gebruiken. U doet er goed aan meerdere hokken te maken indien u wilt fokken. De dekking van de dieren kan beter in rust geschieden en ook indien u een zieke heeft is het goed die apart te zetten.

 

Verzorging

Alpaca’s zijn bestand tegen alle weertypes, warmte en extreme kou. Wel moeten ze de mogelijkheid hebben om ergens te schuilen en een onderdak te hebben.

2 x per jaar ontwormen

2x per jaar inenten tegen claustridium.

De teennagels moeten regelmatig geknipt worden.

 

 

 

 

 

Transport

Alpaca’s kunnen nagenoeg in elk vervoermiddel waarin dieren getransporteerd kunnen worden. Er zijn fokkers die gebruik maken van een paardentrailer en anderen weer van een busje of jeep. De Alpaca zal tijdens transport altijd gaan liggen en men moet er dan ook rekening mee houden dat de vloer wat zacht moet zijn. Ook moet er voldoende zuurstof aanwezig zijn.

Gedrag

Een Alpaca is een vluchtdier en zal dus normaal gesproken op afstand blijven. Natuurlijk worden ze mak naarmate men met ze bezig is en ze mensen om hen heen hebben. Om de Alpaca beter te begrijpen zullen we hieronder de lichaamstaal beschrijven.

De oren

Wanneer de oren naar voren gericht zijn is het dier alert en geïnteresseerd. Oren die naar de zijkant hangen duiden op ontspanning en tevredenheid. Wanneer de oren naar achteren gericht staan is het dier onzeker, bezorgd of twijfelt aan de omstandigheden. Staan de oren recht naar achteren duidt dit op agressiviteit.

De ogen

De manier hoe een Alpaca kijkt zegt veel over zijn emoties. Van zijn ogen kun je dan ook agressiviteit, ziekte, angst en tevredenheid aflezen.

De stressrimpel

Wanneer een Alpaca in stresstoestand verkeert, spant het spiertje onder zijn oog, waardoor er een rimpel ontstaat. De aanwezigheid van deze rimpel is een goede indicatie voor stress.

De mond

Een nerveuze Alpaca zal de onder -en bovenlip sterk aanspannen, waardoor ook hier rimpels ontstaan. Soms gaat dit gepaard met het blootstellen van de tanden.

Ademhaling

Een onregelmatige of snelle ademhaling is ook een indicatie van nervositeit en dat het dier niet op zijn gemak is. Net als mensen kan een Alpaca ook zuchten.

De staart

Een tegen het lichaam aangedrukte staart staat voor spanning, angst of opwinding. Een opgeheven staart staat voor interesse en alertheid. Wanneer een Alpaca zijn staart krult is hij onderdanig.

Het geluid

Het hummen: veel mensen denken dat de Alpaca dit hummend geluid maakt wanneer het dier vrolijk en opgewekt is. Het hummen staat echter voor bezorgdheid of ongeduldigheid. Schreeuwen is een manier om angst te uiten en alarm te slaan.

Voortplanting

Vrouwelijke dieren zijn als ze 11 – 14 maanden zijn al vruchtbaar en bieden zich al aan voor dekking. De fokker doet er goed aan om te waken dat het dier tenminste tussen de 45 en 50 kilogram is voor er mee gedekt wordt. Het dier is anders nog niet goed volgroeid.

De dieren kunnen het gehele jaar gedekt worden en men moet als fokker vooral letten op welke jaargetijde het beste past in welk land.