Wolproductie

dsc_0320Alpacawol is zacht, licht, warm en sterk. De wol komt in verschillende kleuren voor, te denken valt aan puur wit, verschillende kleuren beige tot chocoladebruin, grijstinten en natuurlijk zwart. Er zijn 22 verschillende kleuren.

De wol van de Alpaca is wereldwijd bij de modewereld bekend. Alpacawol is zacht en voelt aan als zijde. De wol is licht en door de gedeeltelijk holle vezels verbazingwekkend warm. Kleding gemaakt van de Alpacawol zit goed en pluist niet.

De meeste Alpaca’s worden jaarlijks geschoren, maar er zijn ook fokkers die 1 maal per 2 jaar scheren, dit om langere vezels te hebben voor het spinnen met de hand. Voor het scheren kan men de gereedschappen gebruiken die men bij schapen gebruikt. De Alpacavacht bevat geen vet, waardoor het gereedschap tijdens het werk regelmatig gesmeerd dient te worden om oververhitting te voorkomen.

De jaarlijkse opbrengst ligt tussen de 3 en de 5 kilogram. Voor het scheren wordt het dier ook in 2 klasses bekeken. 1ste klas is het zadel, de rug 2e klasse zijn de nek en de poten.